27.11.2018 15:15  Суворий 

Вісті з Москви: Дімітров пророкує хід майбутньої війни, пам`ятник Павлику Морозову (листопад 1938)


МОСКВА. — Секретар Третього Інтернаціоналу, Г. Дімітров, у прилюдній промові виказав таке „пророцтво": Німеччина нападе на Мадярщину в 1939 році; з осені того року така сама доля зустріне Польщу. В 1940 році Німеччина атакує Румунію, Болгарію і Югославію. А на весну 1941 р. нападе на Францію, Бельгію, Голандію, Швейцарію. Того ж року восени нападе вона на Совєти.

КИЇВ. — Від кількох днів відбуваються в совєтській Україні масові арешти серед української молоді. В Києві арештовано поверх 80 студентів вищих шкіл. Проведено обшуки та арешти також в інших містах: у Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Вінниці і т. д. Велику сенсацію викликав арешт секретаря українського комсомолу, Андрієнка. Арештованим закидають український „шовіністичний націоналізм" та організування українського націоналістичного підпілля. В Україні доходить щораз частіше до зударів між українським населенням та владою і кожного дня сподіваються там вибуху повстання.

МОСКВА. — Совєтський „прем`єр" Молотов виголосив промову, в якій сказав, що коли б хто зачепив Совєти, то вони йому „дадуть". Він закинув Німеччині, що це вона штовхнула Японію до одномісячної боротьби на Далекім Сході. Також назвав полк. Ліндберґа „шпигуном". А наприкінці промови признався, що совєтські фабрики трохи лишаються позаду і не дають стільки продуктів, що потрібно, а то тому, що в них „саботують саботажники". Одночасно оголошено начальником совєтської фльоти М. Фріновського. Що сталося з поперіднім командантом, Смірновим, ніхто не знає. Смірнов кілька місяців тому прийшов на місце начальника після розстрілу адмірала Орлова.

МОСКВА. — 3 нагоди 21-літньої річниці захоплення влади большевиками совєтські комісари виголошували промови, в яких підкреслювали потребу викликання всесвітньої революції. Вони відтверто заявили, що по мюнхенськім договорі, в якому відлучено Совєти від участі в європейській політиці, большевики знов почнуть нагнітати в європейських країнах революційні настрої. 

МОСКВА. — Совєтські газети опублікували телеграму, вислану секретарем американської комуністичної партії, Ірлом Бравдером, де той від „імені американського народу" шле привіт „соціалістичній батьківщині", яка під „славним керуванням" Сталіна робить такі поступи вперед. Бравдер називає Совєти „забралом справедливості".

МОСКВА. — Большевицька влада ставить в найбільшому московському сквері, недалеко Кремля, велику статую 14-літньому хлопцеві Павлові Морозову за те, що він видав у руки поліції свого рідного батька. Батько його був голова колгоспу, а його синок був членом „молодих большевицьких піонерів". Одного разу синок підглянув, як батько сховав трохи збіжжя на прокормлення своїх дрібних дітей. Синок доніс про цей батьків „злочин" чекістам. Большевицький суд засудив ,,злочинця" на кару смерти і присуд виконали. Після того родина страченого батька вбила того виродка-сина. Тепер большевицька влада ставить тому молодому донощикові великий пам`ятник та заразом через пресу і радіо оголосила його „великим совєтським героєм". Большевицька влада ставить цього донощика, як зразок для решти совєтської молоді та закликає її, щоби поступала так само, як молодий Павло Морозов.

МОСКВА. — „Комсомольская Правда" нарікає на виховану під Совєтами молодь. Пише, що хлопці поводяться по простацьки, а дівчата неморально. Привертає молодь до тих часів, коли дівоча чистота вважалась честю. І є проти джазового божевілля, яке охопило совєтську молодь. 

за матеріалами газети Свобода (листопад 1938 року)

Додати коментар