02.02.2019 22:04  Суворий 

Карпатська Україна впевнено розбудовує власну автономію, сусіди лютують (грудень 1938)


САМБІР (Галичина). — Польська влада веде слідство проти о. Юрія Гошка, греко-кат. пароха з Городині Рустикальної, за те, що виписує імена українських селян у такий спосіб, як селяни себе називають. Це називає польське староство „українізуванням польських назв". Того самого священика засудив польський суд перед двома місяцями на 6 місяців тюрми, а тепер засуджено його знову на ще 6 місяців тюрми за те, що ніби у своїх проповідях в церкві „поширює про Польщу неправдиві вісті".

ВАРШАВА. — Польська Агенція Телеграфічна (ПАТ) подає, що є цілковитий спокій на східніх „кресах", себто на західно-українських землях. А польська преса пише, що українці не беруться „серйозно" до справи територіальної автономії, бо знають, що її не дістануть.

ВАРШАВА. — Американський кореспондент подає, що до Львова скликано надзвичайні наради провідних громадських українських діячів з цілого краю. Темою нарад має бути справа територіальної автономії для українських земель під Польщею. Іде про те, в який спосіб вести дальшу боротьбу за цю справу.

ХУСТ. — Від 13. грудня висилають три словацькі радіостанції (Братислава, Банська Бистриця і Пряшів) українські мистецькі й господарські авдиції для Карпатської України. Також будується українська радіостанція в Хусті.

РИГА (Латвія). — Нема відомостей про те, що діється в Галичині, а там проводиться далі варварська „пацифікація". Іноземні кореспонденти не можуть про це писати, бо польський уряд пригрозив їм, що в такому випадку будуть видалені з Польщі. Хто ж захоче писати про це в тих газетах, що виходять в Польщі, того карають Березою або довголітньою вязницею. Таке є тепер право в Польщі. Тому не диво, що Роналд Дей, кореспондент часопису „Шікаго Дейлі Трибюн", посилає відомості з Риги, куди йому надсилають їх з Польщі. Тепер повідомляє, як вияснили в польськім сеймі в Варшаві українські депутати те, що папський нунцій Кортезі відвідав митрополита А. Шептицького. Сам нунцій відмовився давати інформації щодо тих відвідин.

МОСКВА. — „Журналь де Моску", видаваний в Москві французькою мовою, пише, що Совєти цілком не журяться тим, що пишеться про німецькі плани щодо Великої України. Бо на ділі справа мається так, що Німеччина не думає про Україну, а тільки хоче цією справою відхилити загальну увагу від чогось іншого: від походу Мусоліні на Туніс в Африці. Ось туди звернені тепер очі тоталітарних держав, а не на Україну, яка собі спокійно процвітає як велика і сильна совєтська республіка, що є „нездобутою фортецею соціалізму". Згаданий совєтський журнал подає звичайно те, що думає совєтський комісар справ закордонних.

ВАРШАВА. — Польська Агенція Телеграфічна (ПАТ) подає, шо польський суд у Самборі засудив українського греко-кат. священика о. Гошку на кару 6-місячної тюрми за те, що не вписує до метрик назв своїх парафіян так, як це наказала польська влада. А наказано вписувати в такий спосіб, як ті ймення вимовляють поляки, а не так, як вони звучать в українській мові. Агенція додає, що це вже другий раз прийшлося покарати цього священика. Тепер мав він „змінити" назви 28 осіб, що їх покликано до польського війська. Польська Агенція називає записування українських назв по українськи „рушченєм польскіх назвіск".

БЕРЛІН. — Перебуваючий в Берліні міністер Юлій Ревай заявив, що найважливішим і найбільш ударним завданням уряду Карпатської України є фінансове укріплення країни, налагодження комунікацій, розбудова деревного промислу й експорту, забезпечення праці населенню й розв`язка аграрної реформи.

БЕРЛІН. — Міністр Карпатської України Ю. Ревай, прибуваючи в Німеччині з метою торгових і господарських справ, заявив кореспондентам таке: „Передайте землякам мій привіт. Хай будуть спокійні. Я твердо вірю, що наша справа вдасться. Наші карпатчани це вже не ті, що були 20 років тому". 

Далі сказав ще міністер ось що: „Я і наш уряд віримо, що розбудуємо нашу підкарпатську країну та й сконсолідуємо її. Нам уже не грозить ніякий напад. Наших прав не подаруємо нікому, а чужого не хочемо. Хай усі нетерпеливі земляки озброяться терпеливістю. В нашій країні провадиться тепер напружена праця. Намічені дальші старання в різних галузях і ці завдання послідовно здійснимо до решти. Непохитно вірю в світле майбутнє моєї країни, якої влада, користується повною довірою і великою шаною населення".

ВАРШАВА. — „Курієр Варшавскі" ляментує, що Січовики в Карпатській Україні переформовуються в регулярні військові формування й стають ядром майбутньої української армії. Пише, що члени „Січі" мають голубо-сірий однострій і власну зброю. Крім одностроїв носять ще опаски жовто-блакитного кольору.

ВАРШАВА. — Польська Агенція Телеграфічна подає, що вихыдці з Карпатської України твердять, що уряд д-ра Волошина не зможе розв`язати господарських труднощів краю: Агенція подає,, що „бідний народ" знаходиться в „катастрофічному положенні". Нема молока, нафти, масла і навіть солі. І закінчить тим, що о. Волошин буде генієм, як зможе вдержатись при владі ще які два місяці.

ХУСТ. — Урядово подають, що в Карпатській Україні буде створена тільки одна політична партія, бо буде тільки одна політична плятформа. Та, яку визнає Українська Національна Рада.

ВАРШАВА. — Польська влада на Шлезьку вигнала з польської території 100 чехів. Має це бути відплата за протипольські настрої в Чехословаччині. Попередньо виселено в такий самий спосіб 300 чехів. Польські часописи твердять, що осередком тієї протипольської акції є Берлін.

БЕРЛІН. — Що буде в 1939 році? На це відповідає американський корреспондент Ралф Барнес. І приходить до заключення, що найбільш активним буде протикомуністичний блок: Японія буде дуже активною в Азії, Італія в Африці, а Німеччина у Східній Європі. Німці, каже-Барнес, будуть заняті Данцігом і Мемелем. Але, щоб не було, найважливішою справою таки буде „українська справа". Вона, каже він, є сама собою така важлива, що її одної вистарчає, щоб на неї звернути всю увагу.

ЛОНДОН. — Часописи далі повторяють, що рух за Велику Україну набере з весною більші розміри. Розпочнеться від удару по Совєтах.

  за матеріалами газети Свобода (грудень1938 року)

Додати коментар