06.02.2019 23:52  Суворий 

Карпатська Україна: різдвяне побоїще на кордоні з Мадярщиною, Гітлера цікавить Польща (січень1939)


ХУСТ. — „Нова Свобода" в статті „Перемога правди й науки" пригадує злочини давньої празької влади проти української мови. І пише між іншим таке: Коли над нами провадили насильство мадярські азіати, то їх протиукраїнська політика не викликала такого обурення серед свідомих українських громадян. Але як Прага повела проти нас боротьбу, як вона всупереч науці, почала розбивати наш народ при допомозі московських емігрантів, які втікли під чеське крило з Московщини, що вже було вершком невдоволення, то вибухало протестами, шкільними страйками і врешті непослухом українського вчительства, яке перестало шанувати владні накази, а вчило дітей своєю рідною українською мовою. Переслідування й кари шкільних урядників не злякали вірних синів української нації. Учительство героїчно провадило боротьбу проти винародовлення й цю боротьбу спільно з нашим народом виграло".

А далі читаємо ще таке: „Від нині наша мова має лунати скрізь: в школах, урядах, торгівлі, на залізницях, на поштах, всюди, де наш народ живе". Всі урядники мусять говорити українською мовою. Всі уряди негайно мусять запровадити українську мову і вживати її зі всіми стандартами, бо то є мова держави."

ПРАГА. — Прем`єр о. Волошин, запитаний французьким журналістом про Велику українську державу з 45 мільйонами українців, відповів, що Карпатська Україна є замала, щоб могла активно заважити в такій важливій справі. Але вона симпатизує українцям в Польщі й під Совєтами, бо „всі ми є одної національності".

ВАРШАВА. — Виглядає, що союз з Совєтами не врятує Польщі перед упадком. Тому завертається вона до осі Берлін-Рим. Це і є причиною поїздки польського міністра справ заграничних Бека до Гітлєра. Польща готова тепер піти Німеччині на різні поступки, якби тільки відхилити її від попирання всеукраїнської акції створення Великої України.

БЕРХТЕСГАДЕН (Німеччина). — Видано офіційний комунікат про розмову канцлера Гітлєра з польським міністром справ заграничних Беком. В тім комунікаті нема ніякої згадки про Україну, а це, як повідомили світові газети, мало становити головну тему розмови. Навпаки зазначено, що в розмові цілком не порушувано української справи, бо вона не була на стільки важливою, як справи Данціга і Мемеля.

ПРАГА. — Совєтський посол Александрівський запротестував перед міністром справ заграничних Хвальковським в справі пропаганди за створення Великої України. Казав, що така акція це втручавання у внутрішні справи Совєтів.

ХУСТ. — В Карпатській Україні є вже кілька консульств. Тепер відкрито ще й румунське. Польське вже є. Совєти хочуть також мати своє консульство.

ПРАГА. — „Народні Лісти" повідомляють, що, як відомо, частина міста Ужгорода лишилася при Карпатській Україні. Ця частина буде мати назву „Новий Ужгород", який буде широко розбудований в такий спосіб, щоб за кілька літ став гарним містом.

ХУСТ. — Проф. Іва Огієнко пише в „Новій Свободі": Карпатська Україна — це окрема федеративна держава, а тому треба говорити й писати тільки — „в Карпатській Україні", в жодному разі не — „на Карпатській Україні".

ПРАГА. — Повернувся з Хусту генерал Попов, отаман донських козаків, у своїм інтерв`ю заявив, що українці є братами й сусідами донських козаків, які не хотіли б шкодити українському народові у визвольних змаганнях, а хотіли б спільно працювати над поваленням спільного ворога — червоної тиранії. Ген. Попов їздив у Карпатську Україну з метою перемовин щодо формування там військових частин для боротьби з большевиками. Ген. Попов живе тепер у Берліні.

БЕРЛІН. — Як у Карпатській Україні так і в Словаччині нема спокою, коли йдеться про границі з Мадярщиною. Подають, що під Мукачевом було до 50 ранених і кілька десятків убитих. Значить, що коли приходить до таких „інцидентів", то є хтось, хто до цього систематично схиляє. Тому з`явилася ще одне урядове нагадування, що віденське рішення з 2. листопаду 1938 р. є незмінне.

ПРАГА. — В Перший день українського Різдва мадярські терористи розпочали знову наї`зд на українську територію біля Мукачева й Ужгороду. Була стрілянина. Мадярська влада зупинила навіть залізничний рух на тій лінії, яка з`єднує Карпатську Україну з Румунією. Уряд Карпатської України подає в комунікаті, що в п`ятницю завинили мадярські банди, що прийшло до бою з артилерією і танками та що чехословацькі війська були змушені вступити на мадярську територію.

ПРАГА. — Джордж Ф. Кенен, перший секретар посольства Злучених Держав (США) у Празі, перебуває в Карпатській Україні, об`їжджає край і приглядається до відносин.

БЕРЛІН. — Урядові німецькі кола подають, що Німеччина й Італія вирішили кордони між Чехословаччиною і Мадярщиною, які зобов`язались прийняти рішення без застережень. Тим не менш Італія і Німеччина занепокоєні тим, що тепер діється на тій границі. І тому спільно звернулися до Праги, щоб дістати точну інформацію щодо прикордонних сутичок, які в останніх часах переросли у бої. Подано далі, що ті сутички „нервують" Берлін і Рим. І тому будуть негайно розролено заходи, щоб запанував спокій.

ХУСТ. — Предстанники Чехословаччини і Мадярщини приняли заходи, що мають привести до примирення і ліквідування таких кривавих випадків, як ті, що мали місце біля Мукачева. Обидві сторони погодилися створити нейтральну смугу, яка буде очищена в середу. Вимінено також полонених. Нейтральна смуга матиме на меті відгородити Карпатську Україну від Мадярщини.

ВАРШАВА. — Вся польська преса відразу змінила фронт проти Німеччини. Пише, що нема чого боятись німецьких планів щодо Великої України, бо це плани далекого майбутнього, якщо вони взагалі існують. Далі преса підкреслює, що Гітлер приймав польського міністра заграничних справ Бека „з надзвичайною щирістю".

БУДАПЕШТ. — Вийшла перша заява уряду. Сказано відверто, що тим, що викликає і підпирає неспокої на кордоні між Чехословаччиною і Мадярщиною, є Німеччина.

БЕРЛІН. — Тому, що нема в урядовім комунікаті ніякої згадки про те, чи була мова між Гітлєром і Беком у справі України, далі кружляють різні плітки. Між іншим подають, що Гітлєр запропонував Бекові союз Польщі з Німеччиною. Сказав, що згодиться на те, щоб створити з Карпатської України і українських земель у Польщі й під Совєтами одну державу, яка входила б у склад польської республіки як автономна одиниця. При цьому мала б Німеччина мати з Україною тісні економічні зв`язки, в подібний спосіб, як це є тепер з Чехословаччиною.

ВАРШАВА. — Польська преса подає, що незабаром відвідає Варшаву німецький міністр закордонних справ, Ріббентроп, а тоді виясняться ще ближче польсько-німецькі взаємини.

за матеріалами газети Свобода (січень1939 року)

Додати коментар