28.06.2019 14:10  Суворий 

В Данцігу б`ють польських студентів, Польща охоплена протинімецькими демонстраціями (лютий 1939)


МОСКВА. — Польський амбасадор заявив, що вже підписано торгівельний договір між Совєтами і Польщею, який повністю задовільняє обидва краї. Таким чином Совєти і Польща, між якими недавно мало що не прийшло до війни, стали тепер приятелями. Та вирішальним чинником у тому був страх перед Німеччиною. Головна небезпека втрати українських земель, коли б Гітлєр пішов проти Совєтів.

ПРАГА. — Подав у відставку генерал Людвиг Крейчі, що був начальником генерального штабу під час недавньої чеської кризи. Кажуть, що незабаром уступить ген. Сирови, міністр війни, а також прийде до цілковитої зміни в кабінеті прем`єра Берана. Має це статись під натиском Берліна. С саме тому, що Берлін натискає на те, щоб усунути від впливу прихильників політики Бенеша, яких ще повно на визначних урядових посадах.

ВАРШАВА. — Польська преса пише широко про зростаюче невдоволення між Німеччиною і Польщею. І то тепер в основному через польську політику супроти німецької меншини. Та це не є перешкодою для шефа німецької безпеки Гімлера прибути до Варшави у важливій урядовій місії, яку полагоджується, як це часто буває, на полюванні. Тому і Гімлер вибрався на лови (P.S.: Puszczy Białowieskiej на запрошення gen. Józef Kordian-Zamorski).

ЛОНДОН. — В палаті послів стверджено, що до Африки, до Лівії, відправлено 30,000 італійських солдат. Заразом подано, що в Тріполі є вже маршал Бадоліо, начальник генерального штабу італійської армії.

БЕРЛІНІ — Німецька преса далі гостро засуджує польську політику супроти німецької меншини. Пише, що в Польщі масово арештують німецьких дівчат, яким ставлять в вину приналежність до таємних німецьких організацій.

ПАРИЖ. – Один з найкращих знавців політичних відносин в Європі Пертіна каже, що тоталітарні держави поводяться в такий спосіб неначе вже існує величезна міжнародна криза.

МОСКВА. — „Правда" подає, що на майдані біля київської опери почали будувати монументальний пам`ятник Пушкінові, на основі проекту харківського скульптора А.І.Страхова. Висота бронзової фігури поета досягає 5 метрів.

ПАРИЖ. — Преса подає, що знайшли тіло католицького єпископа з Теруель  і 44 інших трупів в лісі біля французької границі. Це тіла священиків і політичних в`язнів, яких розстріляла червона іспанська армія при відступі.

ДАНЦІГ — Німецькі студенти прогнали з технікумів польських студентів. З цього приводу прийшло до завзятої бійки, при чому тяжко побито п`ятьох поляків. В одній з кав`ярень німецькі студенти вивісили плакат з надписом: „Полякам і псам вступ заборонений". В місті відбуваються раз-у-раз протипольські демонстрації.

ВАРШАВА. — „Долів з Німеччиною і Птлєром" кричали польські студенти під час великої демонстрації, влаштованої з приводу викидування польських студентів зі шкіл в Данцігу. Студенти взивали Смігли-Ридза, щоб їх вів „на Гданьск".

ВАРШАВА. — Уся польська преса, уряд, місто й населення аж заходяться від радості, що вітають у себе італійського міністра справ закордонних Чіано. Прийняття перемінилося у величезну маніфестацію польсько-італійської приязні. Чіано нагороджено найвищою державною відзнакою „Білого Орла". Вітаючи Чіано польський міністр справ заграничних Бек підкреслив, що Чіано „знаходиться в Польщі між щирими приятелям Італії".

БЕРЛІН. — Польський уряд просив вибачення за те, шо польські студеннти повибивали шиби в німецькому посольстві в Варшаві. Подано, що студенти були виведені з рівноваги тим, що в Данцігу німецькі студенти вивісили в кавярні напис „полякам і псам вхід заборонений".

ВАРШАВА. — Протинімецькі демонстрації продовжуються. Демонстранти домагаються, щоб Польща вислала військо до Данцігу. З Данцігу доносять, що там далі б`ють польських студентів і викидають їх зі шкіл, особливо з політехніки.

ВАРШАВА. — По всіх більших містах Польщі відбуваються далі голосні демонстрації, звернені проти Німеччини. Який характер, видно найкраще по тому, що коли натовп вітав італійського міністра Чіано, то кричала „Хай живе Італія", а заразом „Проч, з Гітлєром". Польський уряд, побоюючись конфлікту з Німеччиною, провів арешти серед тої польської молоді, що влаштовує демонстрації й домагається „походу на Гданьск"(Данціг) та видачі військових мундирів і зброї. В Познані польські студенти побили редакторів двох німецьких газет‚ а в Кракові викинули з студентського німецького товариства німецьких студентів і їх побили, а також здемолювали управління і будинок. На демонстраційних вічах ухвалюють резолюції, якими взивають уряд і людність до бойкоту товарів з Німеччини.

ДАНЦІГ. — Польське студентське товариство в Данцігу звернулося до польського уряду з проханням надіслати військо для охорони поляків у місті. Німецькі студенти далі побивають польських студентів, а влада міста у цьому безрадна. Поляки тої думки, що нацистичний провід міста хоче викинути з Данцігу всіх поляків в такий самий спосіб, як це діється з євреями. Нацисти бойкотують польську торгівлю. Польські купці не дістають нових дозволів нa магазини. Німецькі власники домів не дозволяють полякам, що мешкають у тих домах, вивішувати польських прапорів. Кажуть, що Берлін є проти такого гострого напруження польсько-німецьких відносин, але не може тому зарадити.

ЛОНДОН. — Велика Британія і Франція визнали уряд ген. Франко господарем Іспанії. Дип-представництва червоної Іспанії, які були в них представниками Іспанії, будуть негайно ліквідовані й віддані в руки представників уряду ген. Франко.

МОСКВА. — Померла вдова Леніна — Надія Крупська-Ульянова. Останні роки присв`ячувала себе вихованню молоді.

БЕРЛІН. - Співробітник німецького статистичного уряду проф. Бургдерфер заявив в одному з своїх виступів у берлінському університеті, що число осіб Мойсеевого віросповідання сягає 17 мільйонів, з яких 10 мільйонів припадає на Європу, а майже 5 мільйонів на Америку. Більшість євреїв мешкає по великих містах. У 18-тьох містах мешкає понад 100 тисяч євреїв. Між цими містами друге місце після Нью-Йорка займає Варшава (350 000), восьме – Відень (178 000), десяте – Берлін (161 000).

ВАРШАВА.— На 35 мільйонів населення в Польщі приходиться три з половиною мільйона євреїв, тобто що кожна десята людина в Польщі — єврей.

ВАРШАВА.— Польський уряд перебуває в важкому положенні, бо протинімецькі демонстрації польської молоді можуть втягнути Польщу в конфлікт з Німеччиною.

Яка це прикра ситуація і яка напружена, видно найкраще з того, що поліція дала полісменам наказ бити демонструючих польських студентів гумовими палками та розганяти демонстрантів при допомозі обливання водою зі шлангів пожарної сторожі. Генерал Скварчинський назвав ті демонстрації дурістю. І заявив, що польська молодь стала „сліпим знаряддям" чужих елементів, що пхають Польщу до конфлікту з Німеччиною. Ті чужі елементи, казав він, це вороги Польщі. Найцікавіше тепер те, що польські демонстрації почали звертатись вже не так проти Німеччини як проти польського уряду, а в першу чергу проти закордонної політики міністра заграничних справ Бека. Ось тому тепер кричать під час демонстрацій „Долів з Беком".

ВАРШАВА. — Щойно виправдала себе Польща перед німецьким урядом за побиття польськими студентами шиб у німецькій амбасаді, а вже є новий клопіт. Натовп вдерлася до домівки Німецької Ради, що репрезентує німецьку меншину в Польщі, й попалила там усі знайдені папери і документи.

 за матеріалами газети Свобода (лютий 1939 року)

Додати коментар