30.06.2019 15:16  Суворий 

Прага усуває з посади міністра Юлія Ревая та вводить у Хуст танки (березень 1939)


ПРАГА. — В усій республіці єврейська проблема належить до найтяжчих до розв`язання. Та прем`єр Волошин заявив, що сейм Карпатської України не буде ухвалювати ніяких протиєврейських законів.

Карпатська Україна за те, щоб була дотримана в цілості конфедерація трьох держав: української, словацької й чеської.

БУДАПЕШТ. — Мадяри знову почали пускати вістки про „українських терористів". Міністерство справ заграничних доповідає, що має місце „можливий напад українських терористів". Дано наказ військовій владі в Ужгороді, щоб була обережна, бо в останнім тижні „було кілька нападів українських тероростів з Карпатської України на мадярську територію".

ХУСТ. — У зв`язку з закликом Українського Національного Об`єднання до всіх українців, щоб складали всенародний податок на розбудову молодої карпато-української держави, зголосився дир. Леопольд Баглицький, який склав на фонд розбудови 7 відсотків свого заробітку в сумі 146 чеських крон.

ХУСТ. — Карпато-український уряд приняв делегатів з Гуцульщини, які прихали, щоб перше засідання сейму відбулося у Рахові, осередку Гуцульщини. Уряд вирішив вдоволити це прохання, щоб тим самим дати моральну нагороду за відданість Гуцульщині, яка була авангардом у визвольній боротьбі та в національному відродженні закарпатських українців.

ПРАГА. — Преса зазначає, що під час передвиборчих маніфестацій в Карпатській Україні видно було дуже багато прапорів з вишитим тризубом.

ХУСТ. — В лютому виїжджає з Карпатської України біля 4,000 робітників до Німеччини на роботи. Це перший транспорт.

ПРАГА. — Місце теперішнього міністра Юліана Ревая займе Степан Клочурак, а ген. Прхала залишається третім міністром.

Асошіейтед Прес подає, що Еміль Гаха, президент Чехо-Словаччини, звільнив з посади Юліна Ревая, міністра шляхів і комунікацій в Карпатській Україні. Сталося це тому, щоб поліпшити відносини Чехо-Словаччини з Польщею, яка гостро виступає проти Ю.Ревая і приписує йому різні протипольські виступи включно з протипольською демонстрацією перед Польським консульством в Хусті, столиці Карпатської України.

ВАРШАВА. — З повідомлень польської преси виходить, що польська влада провела в останній час масові арешти серед української молоді. Вона заповідає нові сенсаційні процеси за державну зраду, якої молодь мала допуститись тим, що вербувала хлопців до Карпатської Січі.

ПРАГА. — Кореспондент часопису „Ди Нью Йорк Таймс" подає з Праги, що зміни в міністерськім кабінеті Карпатської України довели до того, що треба було вжити війська, поліції й танків, якими обсаджено вулиці Хусту, столиці Карпатської України.

Кореспондент подає далі, що ген. Прхала є людиною сильного характеру і чеським патріотом. Тепер уже він має у своїх руках авторитетну владу і намагається скінчити зі „зрадницькою діяльністю" і втримати цілість Чехо-Словаччини. З цією метою він скликав командантів поліції й жандармерії з цілого краю і видав їм потрібні накази.

ПРАГА. — В урядових кругах інформують, що Юліана Ревая усунено з кабінету міністрів К. У. тому, що він разом зі словаками пробував порвати з центральним празьким урядом.

БУХАРЕСТ. — Мадярські й „карпаторусскі" та московські студенти влаштували „демонстрацію" і „віче", під час яких домагались спільної польсько- мадярської границі.

ХУСТ. — Уряд Карпатської України видасть власні гроші вартістю 50 шагів та 1, 3, 5 і 10 гривень.

ХУСТ. — Уряд Карпатської України приняв такий бюджет: 73 мільйони крон на шкільництво, 37 мільйонів публичні роботи, 16 міл. - хлібробство, 12 міл. на здоров`я, 11 міл. на судівництво, 2 міл. на президію ради міністрів. Також вирішено вести державне господарство дуже ощадно й ще знизити особисті видатки. 

ЛЬВІВ. — Польський суд засудив українського греко-кат. священика о. Івана Федишина на в`язницю 8 місяців і 40 злот. коштів за те, що в двох випадках подав у витягах з метрикальних книг „Новаковський", а не „Новаковскі". Прокуратор твердив, що назва „Новаковскі" є чисто польська і її серед українців немає.

за матеріалами газети Свобода (березень 1939 року)

Додати коментар