22.04.2010 15:44
-
3995
    
  3 | 5  
 © Мар Мишка

Всесвітній день книги й авторського права

Щороку 23 квітня святкується Всесвітній день книги й авторського права. Резолюція про проголошеня Всесвітнього дня книги й авторського права, була затверджена Генеральною Конференцією ЮНЕСКО на своїй 28 сесії (25 жовтня - 16 листопада 1995 року). Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. 

Сама ідея проведення цього свята належала Міжнародній Асоціації Книговидавців, а потім була запропонована на розгляд ЮНЕСКО.  

Символічно день 23 квітня був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія дарували троянду за кожну куплену книжку. А для світової літератури цей день є символічним. Цього дня року померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, народилися Моріс Дрюон і Володимир Набоков. 

Генеральний Директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуурі у своєму посланні з нагоди святкування цієї дати зазначив: "Книга є унікальним засобом самовираження, просвіти й комунікації. . . У цьому контексті відчувається насущна необхідність забезпечити ширший доступ мов у сферу видавничої діяльності в цілях заохочення обміну книгами і видавничими матеріалами"  

До цього року святкування відбувались у Мадриді, Олександрії, Нью-Делі, Антверпені, Монреалі, Туріні і Боготі, Амстердамі. У 2009 році святкування пройде у Бейруті. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 11.04.2012 20:19  Тетяна Белімова 

Класно! Народився у цей день і вже Набоков!

 11.04.2012 18:36  © ... => Каранда Галина 

Саме так, стосується, скоро будем святкувати!
{#} 

 09.04.2012 14:02  Каранда Галина => © 

о, це ж зовсім скоро це свято... наче й нас трохи стосується ( я хоч і не "видаюся", та теж підмазуюся!:))))