02.07.2019 18:04
18+
233
    
  3 | 3  
 © Суворий

Наркомани на городі ріжуть маковиння

Наркомани на городі ріжуть маковиння Łukasz Grass

відгук до книги "Найкращий" Лукаша Грасса / «Najlepszy. Gdy słabość staje się siłą» Łukasz Grass

Завжди було цікаво, як це виглядало насправді оте «Наркомани на городі…». А тут випадково відвідав безкоштовний сеанс польського кіно, де в оригіналі демонструвався фільм «Najlepszy» (2017), історію польського героїнового наркомана Єжи Гурського, який, після 14-річного сидіння на голці, знайшов у собі сили повернутися до нормального життя. І не лише повернутися, а в 1990 році здобути перемогу в змаганнях Double Iron Triathlon в США. Для цього йому довелося пропливти 7, 6 км, 360 км проїхати на велосипеді i 84 км пробігти (два марафони). І це все без відпочинку. Єжи Гурському для цього знадобилося 24 год 47 хв 46 сек. Цей результат того року був найкращим…

Фільм варто переглянути, але біографічна книжка «Найкращий: коли слабкість стає силою» Лукаш Грасс / «Najlepszy. Gdy słabość staje się siłą» Łukasz Grass, на основі якої він знятий, перевершила всі сподівання. Один з фрагментів саме розповідає про те, як воно виглядало оте ходіння по городах польськими наркоманами, поки влада не заборонила його вирощення.

Пізніше в 80-х саме колишні наркомани наполегливо вимагали цих заборон. А Єжи Гурський навіть був ініціатором багатоденного пробігу, під час якого відбувався збір підписів за введення повної заборони на вирощення маку взамін обмежень, які селяни легко обходили.


Я багато разів був близький до смерті, хоча деякі з моїх перипетій іноді здавалися справді кумедними. Як тоді, влітку 1977 року. Це було перед початком домашнього виробництва героїну і відразу після виходу з психіатричної лікарні у Любяжу. Ми ще мало знали про виробництво так званого польського героїну, але нам було відомо, що саме мак містив ті речовини, які нам були потрібні. Проте їх добування за кілька годин хімічної обробки було доступно одиницям. Крім того, що було багато розмов про те, як отримати героїн з маку - не всі були правдивуими і безпечними.

Того дня я прокинувся з жахливим головним болем після останньої випивки. Я був під кайфом протягом декількох днів. Морфіну, отриманого в подарунок від Храбаща, вистачило на менше часу ніж я очікував, ніхто з моїх друзів не мав запасів наркотиків і ми не знали, як цьому зарадити. Анджей кинув ідею виїхати за місто на поле і там добряче розігрітися. Це був час макового молочка, який був дуже короткотивалим, тому що охоплював лише літній період, коли мак дозрівав. На рубежі вересня і жовтня ми починали голодувати і цей стан тривав аж до весни. Тоді ми шукали замінників і одурівали від маківари – відвару з макової соломки, до якої ми додавали різні психотропи. Але я боявся, бо ми почали занадто багато експериментувати, і кожний такий новий досвід міг закінчитися смертю. У 1972 році я втратив першого друга. Він жив п`ятсот метрів від мене і саме вийшов з в`язниці, де не міг приймати наркотики. Він так жадав дози морфіну, що влупив собі таку порцію морфію, що це став його останній постріл. Інші відходили тихо - на автобусній зупинці, під стіною російських казарм, в обіймах своїх дівчат. На жаль, страх, який з`являвся після таких ситуацій, був дуже коротким. Через деякий час ми поверталися до старих звичок.

Ми вирушили з Анджеєм за місто вранці, відразу після сходу сонця, бо хотіли мати достатньо часу для приготування макового молочка. Якби нам не вдалося, у нас був план повернутися до старого методу отримання наркотиків – вламування по морфін до аптек. Це був прекрасний серпневий день. З самого ранку сонце пекло немилосердно. Спекотно було вже від кількох тижнів, і ми були щасливі, як діти, тому що це означало, що макове молочко матиме гарну консистенцію. Для нас те, що було зеленим, означало дозріле, а фермери чекали, коли мак стане коричневим і сухим. Ми сіли на позичений мотоцикл WSK і рушили…

Ми поїхали з Анджеєм до попередньо розвіданого макового поля, яке помітили під час подорожі поїздом. Це був один з наших способів пошуку. Ми сідали на поїзд або автобус і їхали кудись, дивлячись у вікна. Ми вибирали поля, розташовані поруч з Легницею, щоб швидко дістатися туди, але лише ті, навколо яких було не так багато будівель. Продаж маку і навіть макової соломи була одним з легальних джерел доходів для фермерів, а найбільшими закупівельниками були фармацевтичні заводи Polfa. До того часу, поки заборона (а ще раніше обмеження), на вирощення маку не була введена, країна купувала солому від фермерів, і фермери виганяли нас з полів, лякаючи косами. І хоча це може виглядати смішним, але насправді таким не було. Ми смертельно ризикували. Іноді наркоманів били. Нас боялися. Не тільки того, що ми крали, але й того, як ми виглядали і які хвороби ми могли переносити. Кінець сімдесятих і вісімдесяті роки були для нас найважчі.

Я кермував. У мене було довге, густе волосся до плеч, яке розвівалося на вітрі - ніхто з нас не їздив тоді у шоломі. Худий, як шкапа, одягнений у джинси вузькі у стегнах і розширені внизу, байкову різнокольорову сорочку, я виглядав, як щаслива людина. Ми їхали мотоциклом через поля і ліси, а свіже повітря змішувалося з запахами штучної шкіри, якою було покрите сидіння, та бензином, сліди якого були добре помітні навколо пробки баку. Я любив це. Чим ближче я був до макового поля, тим більше я відчував хвилювання, хоча не мав жодного поняття, як Анджей хоче приготувати наркотик. Ми припаркували мотоцикл між деревами в якомусь гаю, що прилягав до поля. Ми знали, що якщо перший укол приведе нас до стану отупіння, то доведеться провести тут деякий час, лежачи на ковдрі між маковими стеблами. Якби хтось проходив би мимо, він міг би помітити, що мотоцикл стоїть біля поля, а ми не хотіли привертати увагу.

Пройшовши кілька десятків метрів у поле, розстелили ковдру і спробували сховатися серед низьких, максимум метрових стебел маку і трави, які росли довкола.

- Надрізай, - наказав Анджей.

Я вхопив зелену головку маку і одним ударом леза бритви, яку ми називали мойкою, надрізав її зверху вниз. Пізніше іншу і наступну за нею, аж поки довкола не похитувалися на вітрі кілька десятків розрізаних макових голівок. Через кілька хвилин, коли на зеленій голівці виступила біла густа рідина з консистенцією каучуку, я почав зіскоблювати її бритвою в пляшку з-під ліків. Коли вона була майже повною, я поклав її в свій рюкзак, щоб забрати з собою додому і там випорожнити. Потім я знову зосередився на нарізці, але цього разу я збирав молочко в чайну ложку, щоб вколотися в полі. Ми встромили свічку в землю. Над нею нагріли молочко, поки воно не випарувалося, а біла рідина не перетворилася на тверду, коричневу скорлупу. Потім ми її зіскребли і нагріли повторно, додавши деякі хімікати, які Анджей взяв з собою. Я не мав уявлення, що він придумав на цей раз. Я не знав у кого він отримав рецепт, але так, як ім`я Храбаща не згадувалося, я знав, що це не є надійним способом. Якби це був Храбащ, Анджей би похвалився цим негайно. Він знав, що рекомендація найбільшого нарколога гуру в нашому місті вразить мене. Обкрутивши ватою вхід до шприца, створивши тим самим імпровізований фільтр, я втягнув рідину. Анджей зав`язав передпліччя гумою, кілька разів стис кулак, нагнітаючи кров в жилах. Раптом я почув, як хтось продирається через зарослі. Швидко, так ніби він збирався напасти з схованки через якусь мить. Я подумав, що це стадо диких кабанів або якась інша тварина, але крик: "Прибити їх курва!!" розвіяв сумніви. Перш ніж я звівся на ноги, то відчув перший удар по спині. Це було настільки сильно, що я відразу впав обличчям вниз, а потім відчув другий удар, цього разу по зубах. Я побачив Анджея, якому вдалося стати на ноги. Він тікав, але за ним з косою в руці бігло якесь хамло, як ми називали фермерів у ті дні, коли вони виганяли нас з полів.

Власник і його син якимось дивом помітили, як два наркомани йдуть на плантацію. Я був ослаблений наркотичним голодом, але коли відчув загрозу, адреналін зробив свою справу. Я був хороший в бійці. Найкращий. Прийняв кілька сильних ударів, але зумів обернутися на спину і штовхнув атакуючого. Я встав, схопив бритву, якою надрізав головки маку, і замахав нею прямо перед обличчям хлопця. Він був мого віку. Добре збудований, більший за мене, але, ймовірно, не мав ніякого досвіду вуличних бійок, тому агресії йому вистачило лише на перші кілька ударів, що були несподіваними. Коли він відчув опір і побачив мій гнів, то злякався. Я знав, що його поконаю. Раптом я почув той самий гвалтовний шелест в кущах, що нас потурбував на початку. Не було часу обмірковувати, хто ж вийде з кущів цього разу. Довелося тікати.

Я побіг до кінця поля, що перетворилося з макового в кукурудзяне. Це і добре і погано. У ньому було легко сховатися серед широких, довгих і густих листків та високих стебел, але з іншого боку це було одна з найболючіших схованок, в якій я коли небудь ховався. Листя кукурудзи різало, як бритва. Після десятка метрів бігу, я був увесь в червоних шрамах. Шкіра, нарізана гострими краями листків виглядала, як після бичування. Спалене на сонці тіло, що мучилося нестерпним наркотичним голодом, отримало ще один вид болю. Солоний піт діяв на порізану шкіру, як вогонь, пекло, холера, надзвичайно. Не знаю скільки годин я провів у кукурудзяному полі, але більше ризикувати не хотілось. Я чекав мовчки, чуючи тільки крики фермерів, які ще деякий час шукали мене між стеблами кукурудзи. Отримавши новий досвід, ми почали більш розважливо користуватися дарами природи.

Невдала поїздка за межі міста призвела до двох речей. Перш за все, ми залізли в аптеку, адже наркотичному голоду байдуже, що селяни не розуміють нашу любов до маку. По-друге, фармацевтам і міліції не сподобалося те, що ми вломилися до аптеки. Вони знову мене замкнули.


Книгу «Найкращий: коли слабкість стає силою» Лукаша Грасса категорично варто прочитати молодим людям, які уже балансують на межі між алкоголізмом чи наркоманією або потенційно входять в групу ризику. А також усім іншим, хто в той чи інший спосіб контактує з хворими на наркозалежність.

PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!