22.01.2022 14:03
для всіх
14023
    
  31 | 33  
 © Поліанна М

Атомні електростанції України

Атомні електростанції України

Розвиток сучасного світу та промисловості призводить до постійного збільшення кількості споживаної енергії, що потребує нарощування потужності енергетичної галузі. Глобальним кроком в енергетиці стало використання атомної енергії у мирних цілях та створення атомних електростанцій, які здатні виробляти набагато більшу кількість електроенергії порівняно з іншими видами джерел.

Більшість великих країн мають на території атомні електростанції. Україна не є винятком. Ми маємо на своїй території чотири діючі атомні електростанції, які складаються з 15 енергетичних блоків, які забезпечують належну кількість електроенергії.

В даний час всі наявні енергоблоки працюють на реакторах типу ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор), в якому застосовується тепловиділяючий елемент, що забезпечує більшу вихідну потужність при меншому обсязі палива, що завантажується. Також в даному типі енергоблоків ТВЕЛ відрізняється підвищеним ступенем безпеки.

То скільки ж атомних електростанцій в нашій державі? Якщо подивитися на карту Україні, то можна побачити, що на даний момент функціонує 4 АЕС, які розташовані на північному заході та південному сході країни. При цьому існує ряд закритих електростанцій, які знаходяться в консервації, або на стадії демонтажу.

АЕС України список

Атомні електростанції, що діють:

Запорізька АЕС. Ця електростанція вважається найбільшою не лише на території України, але також на території Європи. За вироблення 6000 МВт електроенергії відповідають шість реакторів типу ВВЕР-1000. Після часткового призупинення Фукусіми-1, ЗАЕС стала найпотужнішою станцією у світі.

Южно-Українська АЕС. На частку південноукраїнської атомної електростанції припадає 10% усієї електроенергії, що виробляється на території країни. Тут також застосовуються реактори ВВЕР-1000. Під час аналізу Южно-Української АЕС (ЮУАЕС) термін служби її реакторів було нещодавно продовжено. Але не надовго, згодом вони будуть виведені з експлуатації: 1 блок припинить свою роботу у 2027 році, 2 блок у 2030, а третій перестане працювати у 2034 році.

Рівненська АЕС. Ще одна електростанція, що забезпечує енергією західну частину країни. Потужність, що виробляється даним об`єктом енергетики, становить 20% всієї електроенергії України.

Хмельницька АЕС. Розглядаючи атомні електростанції України на карті, цю станцію можна побачити у західній частині країни. Розташовується біля міста Нетішин на річці Горинь. Спочатку Хмельницька АЕС складалася з двох енергоблоків, але згодом була розширена до 4 блоків (2010-12 рр.).

Недіючі атомні електростанції України:

Кримська АЕС. Об`єкт, який був зупинений на стадії будівництва та зараз практично повністю демонтований.

Харківська АТЕЦ. Скасований проект харківської атомної теплоелектростанції, який розпочався в 1986 році. Після початку побудови інфраструктури, початок будівництва самих енергоблоків відмінили.

Одеська АЕС. Будівництво даного об`єкта енергетики було призупинено через аварію на Чорнобильській станції.

Українська енергетика – перспективи розвитку

Незважаючи на нестабільну політичну обстановку в країні і економічну кризу, що триває, концерн «Енергоатом» продовжує роботу зі збереження об`єктів атомної енергетики, що полягає у продовженні термінів експлуатації енергоблоків, що відслужили, з їх паралельною модернізацією та поточним ремонтом.

Європа розглядає питання субсидування країни для можливості не тільки відновлення наявних станцій, а й будівництва нових блоків. Тому не можна говорити, що українська енергосистема перебуває в кризі, вона стійко просувається вперед до стабільності.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.02.2023 10:35  Хрістоcенкотіна => © 

Чудово мені допогло я дуже вдячна зі святом

 06.02.2023 16:32  bohdan5613 => © 

Супер дякую.