02.02.2022 17:45
для всіх
5308
    
  15 | 15  
 © Поліанна М

Розщеплення атома: скринька Пандори чи вогонь Прометея?

Розщеплення атома: скринька Пандори чи вогонь Прометея?

Розщеплення ядра – це ядерна реакція, під час якої ядра радіоактивних атомів розпадаються, випускаючи нейтрони, які, в свою чергу, потрапляють до інших атомів і викликають їх розпад. Якщо радіоактивної речовини достатньо, реакція може стати ланцюговою. Ядерні реакції в атомній електростанції перебувають під жорстким контролем. У ядерній бомбі вони неконтрольовані.

При ядерної реакції виділяється дуже багато енергії, в мільйони разів більше ніж, скажімо, при спалюванні тієї ж маси пального, й у процесі утворюються вкрай радіоактивні відходи.

У природі розпад ядра – рідкість. Останні реакції такого роду на землі закінчилися два мільярди років тому. З того часу радіоактивна речовина повністю розпалася, і в природних умовах на Землі така реакція неможлива.

У 1917 р. новозеландець Ернест Резерфорд став першим, кому вдалося розщепити ядро ​​атома. У 1934 році італійський фізик Енріко Фермі провів експеримент із бомбардуванням ядер урану нейтронами. У тому ж році Іда Ноддак запровадила поняття розподілу ядра, постійної ядерної реакції. У 1938 році німецькі хіміки Отто Ган та Фріц Штрассман успішно здійснили першу в історії ланцюгову ядерну реакцію.

З початком Другої світової війни розпочалася боротьба за володіння ядерною зброєю. Отримавши листа від фізиків-біженців – Альберта Ейнштейна і Лео Сіларда – про те, наскільки смертоносною може бути ядерна зброя, президент США Рузвельт сформував команду вчених та військових, доручивши їм створення атомної бомби. Їхнім завданням було створити бомбу раніше за німців: вважалося, що ті також прагнуть отримати ядерну зброю. Вчені зі США, Канади та Великої Британії разом працювали над проектом атомної зброї під кодовою назвою «Манхеттен».

Через п`ять років наполегливої ​​роботи вченим вдалося зібрати та випробувати атомну бомбу. 6 і 9 серпня 1945 року війська США скинули ядерні бомби на японські міста Хіросіма та Нагасакі. Вибух забрав життя 120000 японців у перший день, ще стільки ж загинули протягом трьох місяців від опіків, радіації та травм. Японія підписала беззастережну капітуляцію 15 серпня 1945 року.

Після закінчення Другої світової війни ядерна зброя більше не застосовувалася на полі бою (хоча було проведено багато випробувань). США, Росія, Великобританія і Франція мають великі запаси ядерної зброї (найбільше у Росії та США). Пізніше до клубу ядерних держав приєдналися Китай, Ізраїль, Пакистан, Індія та КНДР.

Здавалося, розщеплення атома стало «скринькою Пандори», яку відкрили вчені. Але водночас, саме завдяки цьому відкриттю багато країн світу отримали дешеву електроенергію, що допомогло стрімко відновити після війни занепалі економіки. Україна в цьому числі, адже у нас атомна енергетика знаходиться на домінуючому місці. І для нашої держави, «мирний атом» дійсно став «вогнем Прометея», який дозволив швидко відбудувати розгромлені міста, втілити в життя багато масштабних проєктів та створити сильну незалежну країну.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!