03.02.2022 14:47
для всіх
5929
    
  11 | 12  
 © Поліанна М

Паски безпеки в транспорті

Паски безпеки в транспорті

Першими впровадити ремені безпеки в автомобілях спробували французи. Ще в 1903 році Луї Рено мав намір обладнати ними всі свої машини. Щоправда, тоді паски не прижилися. По-перше, через складність своєї конструкції, оскільки були п`яти точковими. По-друге, тоді кількість автомобілів у Франції можна було порахувати на пальцях і водії намагалися не обмотувати себе зайвою «павутиною». Мало того, що ймовірність ДТП тоді була невелика, а швидкості руху невисокими, так само управління машиною було аж ніяк не простим заняттям. Гідропідсилювачів керма ще не було, ергономіка органів управління також кульгала на обидві ноги, тому водіям потрібна була, м`яко кажучи, певна свобода рухів.

Але якщо автомобілісти мали вибір, то льотчики його не мали. Мертва петля та інші фігури вищого пілотажу вимагали, щоб пілот був міцно зафіксований у кріслі. Тому в авіації ремені практично одразу стали затребуваними.

У 1950-х ремені знову спробували повернути в автомобілі і цього разу винахідники вирішили спростити їхню конструкцію. Замість п`яти точкових, компанії починають впроваджувати ремені лише з двома точками кріплення. Тим не менш, золоту середину знайшов лише інженер Volvo Нільс Болін, якому і приписують заслугу розробки сучасних ременів безпеки. Так, у 1959 році з`явилася серійна модель «Вольво», яка отримала трьох точкові паски безпеки, які й використовуються в машинах досі.

Але навіть 3-х точкові ремені безпеки не були позбавлені недоліків. Кожен новий пасажир змушений був постійно їх регулювати, адже для їхньої ефективності потрібно було, щоб між тілом та натягнутою лямкою проходило не більше двох пальців. Інша комплекція пасажира або зимовий одяг завжди вимагали додаткового припасування. На жаль, багато хто позбавлявся такої незручності дуже легко і просто – вони не пристібалися. Але і тут Volvo опинився попереду всієї планети. Замість регулювальних пряжок Нільс Болін запропонував застосовувати інерційну котушку. Водій або пасажир повинен лише зафіксувати замок, зайву дожину ременя прибере котушка. Завдяки цьому винаходу навіть будучи пристебнутим, можна спокійно повертатися і нахилятися, ремінь у будь-якому випадку щільно облягатиме тіло, практично не обмежуючи свободу рухів.

Проте навіть інерційні ремені з фіксатором виявилися далеко не ідеальними, оскільки теоретично під час аварії вони повинні щільно притискати пасажирів до крісел. Але на практиці все трохи інакше, адже люди не сидять на одному місці. Хтось може повернутися, щоб буде розмовляти із задніми пасажирами, хтось може нахилитися і шукати щось у бардачку і так далі. Якщо щось в такому випадку станеться, людина опиниться в небезпеці, особливо при бічному ударі. Для вирішення цієї проблеми винайшли переднатягувачі пасків безпеки.

Обладнані ними автомобілі вважаються безпечнішими, оскільки під час аварії щільно притискають тіло до сидіння. Спершу механізми переднатягувачів були піротехнічними. Зараз дедалі популярнішими стають електроприводи. Завдяки постійно зростаючій кількості датчиків і радарів у сучасних авто, переднатягувачі з електроприводами вміють спрацьовувати не тільки при аваріях, але й за найменших ознак їх виникнення. Тобто, діють на випередження, а не постфактум. При цьому на відміну від піротехнічних аналогів вони працюють у прямому значенні слова без шуму та пилу.

Для того, щоб натягувачі не вдавлювали людину в крісло занадто сильно, в котушках ременів встановлюються обмежувачі зусилля. Як тільки механізм зафіксує перевищення граничного значення притискної сили, котушка трохи збільшить довжину ременя, щоб послабити хватку. Найчастіше електронні переднатягувачі працюють у парі з датчиками подушок безпеки. Коротко принцип цієї співпраці можна описати так: коли подушка починає розкриватися, переднатягувач ременя безпеки може трохи «розслабитися».

Наочно демонструє злагоджену роботу переднатягувачів, обмежувачів та подушок безпеки відеоролик компанії Toyota.

PlayVideo YouTube

Як показують останні події в автоіндустрії, потенціал для вдосконалення пасків безпеки поки що не вичерпано. Деякі виробники всерйоз роздумують про застосування чотирьох точкових ременів. А Ford та Mercedes-Benz навіть розробили надувні ремені безпеки, які вже стали впроваджуватись у серійні автомобілі. Ремені не є пережитком минулого і досі відіграють основну роль у забезпеченні безпеки. Крім цього, важливо пам`ятати, що якою б безліччю просунутих систем безпеки не був модернізований автомобіль, всі вони розраховують на те, що водій та пасажири пристебнуті.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!