05.02.2022 16:28
для всіх
10195
    
  43 | 46  
 © Поліанна М

Застосування електрики в медицині

Застосування електрики в медицині

Електрика вже більше століття широко використовується у медицині, де сформувала цілу свою галузь – фізіотерапію.

Фізіотерапія – галузь медицини, що використовує для лікування різноманітні природно-фізичні фактори. Високим терапевтично ефектом володіють звукові та високочастотні хвилі, світлові промені, електричний струм. Фізіотерапевтична методика допомагає відновитись після оперативних втручань, тяжких травм, ефективна при лікуванні хронічних захворювань.

Виділяють такі види фізіотерапії:

Магнітотерапія. В основі даного методу лежить вплив на організм магнітних полів, що активують вільні заряди в клітинах, що підвищують іонну активність тканин, що стимулюють клітинний метаболізм. Існують три різновиди: імпульсна, високочастотна та низькочастотна магнітна терапія.

Магнітофорез – поєднує у собі дію магнітного поля та лікарських препаратів, нанесених на шкіру. Ефективний при лікуванні органів зору, знімає запалення, підвищує рухливість суглобів.

Лазеротерапія. Використання чітко спрямованого лазерного випромінювання інфрачервоного та червоного діапазонів.

Мангнітолазерна терапія. Не менш ефективна методика, яка призначається при панкреатиті, холециститі, виразці шлунка, пневмонії. Активує захисні сили організму, прискорює основні біологічні процеси.

Ультрафіолетове опромінення ран – надає загоювальний, бактерицидний ефект, стимулюють поділ клітин.

КУФ при ЛОР захворюваннях – сприяє лікуванню простудних захворювань, знищує віруси, токсини.

Пневмомасаж верхніх та нижніх кінцівок. Покращує кровообіг, збільшує пружність шкіри. Показаний під час лікування радикуліту, міозиту.

Фонофорез – підшкірне запровадження препаратів за допомогою ультразвуку. Має лімфодренажний, омолоджуючий ефект.

УЗД-терапія. Прискорює регенеративні процеси, розсмоктує набряки, покращує абсорбцію шкірних покривів.

Лікарський електрофорез – введення медпрепаратів під шкіру за допомогою електроструму.

Синусоїдальна модульована терапія. Лікування струмами змінної частоти. Призначається при невралгії, травми рухового апарату, м`язової атрофії.

СМТ-форез – рекомендується при сечокам`яній хворобі, остеохондрозі, артрозах, артритах.

Діадинамотерапія – один із методів електротерапії. Має знеболюючий ефект, стимулює живлення тканин.

ДДТ-форез – доступний метод лікування судинних патологій. Використовується на різних ділянках тіла.

Електростимуляція – нормалізує м`язову роботу, покращує перистальтику кишечника, жовчовивідних шляхів.

Електросон – вплив електричного струму на ЦНС. Ефективний при лікуванні гіпертензії, неврозів, ішемічної хвороби.

Транскраніальна електростимуляція – вплив на кору мозку низькочастотними струмами. Допомагає боротися з мігренню, ВСД, енурезом, шкірними захворюваннями.

Транскраніальна електроанальгезія. Належить до трансцеребральної фізіотерапії. Має аналгетичну дію.

Лужні та лікарські інгаляції. Застосовуються для терапії хронічних та гострих захворювань дихальних шляхів.

Мікрохвильова терапія – лікувальна методика, заснована на впливі високочастотного електромагнітного поля. Показання: кардіосклероз, гіпертонія, атеросклероз судин.

Як бачимо, електрика нерозривна з сучасними методиками лікування, тобто фізика з медициною вже давно тісно пов’язані.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.05.2023 15:47  Ноунейм => ©