09.02.2022 17:11
для всіх
2782
    
  4 | 4  
 © Поліанна М

Вплив лазерного випромінювання на організми та його застосування в медицині

Вплив лазерного випромінювання на організми та його застосування в медицині

Організм людини, що зазнав впливу лазерного випромінювання, далеко не завжди негативно реагує. Оптичні квантові генератори повсюдно використовуються у різних галузях життєдіяльності. Тому вчені вирішили скористатися і в медицині численними можливостями лазерними апаратами, наприклад, для лазерної хірургії. Також поява лазерів призвела до найширшого застосування їх у науці та техніці.

Але водночас, виникла потреба для всебічного вивчення впливу, що надається лазерними променями щодо тканин, органів, систем різноманітних організмів. Відбувається вивчення використання лазерного випромінювання з лікувальною метою (від лазерної хірургії до лазеротерапії). Проводяться необхідні розробки профілактичних та лікувальних заходів, пов`язаних із можливим шкідливим впливом лазерних технологій на організми.

Вирішенням комплексу складних завдань займаються наукові та медичні установи. Лазерне випромінювання щодо різних біологічних об`єктів ґрунтується на дуже короткочасному, що дорівнює тисячним часткам секунди, впливу світлового променя. Для регулювання глибини проникнення (до 20-25 мкм) у тканині використовується фокусування оптичною системою.

Вплив на органи лазерного променя слід виконувати з урахуванням однієї дуже важливої ​​обставини. При фокусуванні світлового пучка на певній глибині опромінюваного об`єкта, що досягається від 3 до 4мм, можливе отримання такої інтенсивності опромінення, що перевищує інтенсивність, що відповідає поверхні об`єкта. Завдяки блискавичному впливу лазерні промені не викликають болю, інших неприємних відчуттів. Цей аспект дуже важливий при використанні лазерних апаратів для хірургії. При проведенні короткочасних операцій з лазерним випромінюванням обходяться без знеболювання, що набагато комфортніше за інше будь-яке хірургічне втручання.

Існує залежність між ступенем поглинання лазерних променів і забарвленням об`єкта, що піддається опроміненню. Поглинання променів лазера більш високо пігментованими тканинами або еритроцитами. При опроміненні променями лазера дозою, що дорівнює одному мілліджоулю, гинуть червоні кров`яні кульки. Одночасно з цим форма та переміщення лейкоцитів не піддається жодному впливу. Для підвищення коефіцієнта поглинання енергії, властивої лазерному випромінюванню, а також для посилення його впливу, іноді застосовується штучне фарбування тканин різними барвниками (розчином туші, метиленової синькою). При дії лазерним променем щодо пофарбованої пухлини можна зруйнувати пухлинну тканину, не завдаючи шкоди сусіднім здоровим та незабарвленим тканинам. І це лише маленька частка можливостей застосування сучасних лазерів.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!